網民推出最新「理想女友計分表」!今期流行,流行出嚟遊行

網上時不時就會流出唔同嘅「理想女友計分表」同「理想男友計分表」,經常性引起廣泛網民討論。切合最近嘅社會狀況,「LIHKG」討論區就有網民推出最新嘅「理想女友計分表」,正評數量超出負評二十幾倍。

Image source:編輯自「LIHKG」手機頁面截圖

文/偉文
有一個叫做「連登資深成員」嘅網友喺「LIHKG」討論區開咗個post,叫做〈經過今次運動,我整咗個新嘅理想女友計分表〉,羅列咗二十點「理想女友」嘅行為、特徵,內容緊扣最近香港嘅社會狀況。



Image source:「LIHKG」手機頁面截圖


「連登資深成員」就表示推出依個「理想女友計分表」,係為咗「比現時嘅男仔識揀女友」,但計分表內容具有明顯嘅政治立場,嗰位網民嘅目的應該就唔係淨係教男仔識女仔喇!佢其實都有留言講真正原因,話係「依家社會壓大咁大,都係整黎比大家笑下」。

其他網民見到個post,都紛紛留低咗正評,數量多過負評二十幾倍!不過就有一D網民就話好多女仔喺最近嘅社會運動上表現出色,仲勁過男仔!好似網民「扯到衡」有留言話:「我女朋友勇過我應該高過20分」,而網民「放工未呀」亦都有講:「整返個男友表啦,我發覺好多女都好勇,反而男好多淆底獸」,睇嚟可以整返個新嘅「理想男友計分表」!


延伸閱讀►►►

被《時代》選中嘅連登仔!同特朗普齊名,網上最具影響力25個人

片/蔣麗芸要連繫外國勢力?民建聯神盾局,We-connect

網民力讚都要刪Post?吉野家瞬間被狂插



x

訂閱DailyView網路溫度計(香港版)電子報